Etusivu > Ohjelmisto > Hyännäkönen mies


Hyännäkönen mies

Topi Mikkolan  50-vuotisjuhlakiertue
Ensi-ilta 22.11.1998 KOM-teatterissa ja 29.11.1998 Kuhmossa.
Esityskertoja yli 240 ja jatkaa ohjelmistossa edelleen.

Ohjaus: Pekka Milonoff, KOM-teatteri
Puvustus ja lavastus: Eeva Ijäs

Kolmannen kerran Topi Mikkola on tarttunut Rosa Liksomin teksteihin.
Suurimman osan "Hyännäkösen miehen" teksteistä Rosa Liksom on kirjoittanut varta vasten Topi Mikkolalle.

Juuri Liksomin tulkkina Mikkola on maankuulu, kahdesta edellisestä produktiosta on takan jo lähes neljäsataa esityskertaa. Topi Mikkolahan on itse asiassa liksomilaisen pienen ihmisen prototyyppi, yhtäaikaa riemastuttava ja säälittävä, humoristinen ja traaginen.

Edellisten monologien katseet suuntasivat pohjoisen keskivertoihmisiin, moottorikelkkamiehiin ja suklaannapostelijoihin. Uutena elementtinä ovat nyt mukana syrjäisten kuntien sosiaalinen ylätaso; kunnansihteeri, poliisi, nimismies lääkäri...

Hienolla tavalla Rosa Liksom eläytyy pieniin ja suuriin ihmiskohtaloihin. Me tunnistamme niistä itsemme, mutta ne eivät kerro kenestäkään tietystä henkilöstä. Liksom etsii jokaisesta tyypistä, tarinasta ja teemasta sen yleisinhimillisen, humaanin puolen. Ja huumori on vahvasti mukana, vai mitä luulette, kun Liksom lähettää kunnansihteerin napakymppimatkalle.

Ohjaajana on tällä kertaa Pekka Milonoff, joka hänkin tuntee Liksominsa: Family Affairs oli KOM-teatterin hervoton perheörvellys muutaman vuoden takaa.

Tervetuloa Hyännäkösen miehen seuraan !

Lehtiarvosteluja:

"Topi Mikkola on seitsemässä vuodessa osoittautunut Liksomin proosan vastustamattomaksi tulkiksi. Kameleontin sukkeluudella Topi vaihtaa väriä solahtaessaan aina uuteen hahmoon. Roolityöt ovat sydämellä tehtyjä, tarkalla vaistolla viimeisteltyjä" 
Sinikka Viirret, Kainuun Sanomat 24.11.1998
 

"Mikkolan roolityöskentelyä voi sanoa chaplinmaiseksi. Ei temppuilua temppuilunvuoksi, ei naurattamista naurattamisen vuoksi. Mikkola eläytyy myötätuntoisesti esitettävien ihmisten elämäntilanteeseen, jolloin huumori nousee esitettävästä hahmosta käsin ja saa katsojat nauramaan kyyneleet silmänurkassa" 
Pauli Haataja, Sotkamo-lehti 1998